Nasze oleje
23.04.2017Kwasy tłuszczowe Omega 3 i Omega 6
Organizm ludzki jest zdolny do wytworzenia wszystkich kwasów tłuszczowych potrzebnych do metabolizmu, poza dwoma: kwasem linolowym (LA) z grupy Omega 6 oraz alfa-linolenowym (ALA) z grupy Omega 3.
Są one niezbędnym elementem diety człowieka. Dlatego musimy dostarczać je z wraz pożywieniem, ale nie możemy zapominać również o ich odpowiednich proporcjach.
Co powinniśmy jeszcze o nich wiedzieć?
Dlaczego Omega 3 i 6?
Omega 3 (n3) i Omega 6 (n6) to wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Zawierają w cząsteczce więcej niż jedno podwójne wiązanie pomiędzy atomami węgla.
Zaliczane są do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) dla organizmu człowieka.
Istotnie wpływają nie tylko na pracę układu sercowo-naczyniowego. Biorą również czynny udział w rozwoju układu nerwowego i zmysłu wzroku. Regulują także gospodarkę lipidową organizmu.
Regulują:
- stężenie cholesterolu w osoczu,
- obniżają poziom trójglicerydów we krwi.
Wykazują działanie immunomodulujące – regulując pracę układu odpornościowego.
Dostarczanie kwasów tłuszczowych Omega 3 i 6
Bogate w kwasy tłuszczowe Omega 6 są oleje roślinne.
Kwasy Omega 3 znajdują się przede wszystkim w:
- rybach,
- skorupiakach,
- algach,
- migdałach,
- orzechach włoskich,
- olejach roślinnych
Można uzupełniać je w organizmie za pomocą suplementów diety – czystego kwasu DHA (z rodziny Omega 3). Najkorzystniej jest jednak dostarczać je w codziennej diecie.
Cennym źródłem, zarówno Omega 3, jak i Omega 6, są oleje roślinne.
Ciepło czy zimno?
Pamiętajmy, że niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe ulegają zniszczeniu podczas podgrzewania. Zatem kwasy Omega 3 i Omega 6 spełniają swoje funkcje wtedy, gdy nie są poddawane procesom smażenia.
Jedynie jednonienasycone kwasy tłuszczowe (omega-9) są odporne na działanie wysokich temperatur i nie tracą przy tym swych właściwości. Oleje roślinne o wysokiej zawartości kwasów jednonienasyconych, które są mniej podatne na utlenianie w wysokich temperaturach to rafinowany olej rzepakowy czy oliwa z oliwek.
Czym się różnią ?
Pod względem chemicznym oba kwasy różnią się umiejscowieniem pierwszego podwójnego wiązania pomiędzy atomami węgla.
Nie można mówić, że któryś z wymienionych kwasów jest ważniejszy. Kwasów Omega 3 jest znacznie mniej w przyrodzie i naszej żywności niż kwasów Omega 6. Dlatego eksperci kładą szczególny nacisk na uch dostarczanie do organizmu z dietą.
Kwasy Omega 3 wykazują pozytywne działania na ludzkie zdrowie. Nie ma badań wskazujących na poważne działania niepożądane – wynikające z nadmiernego spożycia. Dlatego są zaliczane do jednego z niezbędnych składników ludzkiej diety.