Wybierze dietę

Dieta Gluten Free

Gluten to białko roślinne, występujące w ziarnach zbóż: pszenicy, jęczmieniu, życie i owsie. Gluten stanowi składnik mąki i sprawia, że po zmieszaniu z wodą staje się ona ciągliwa i kleista. Dlatego dieta, która przygotowujemy dla was nie zawiera produktów zawierających gluten.

Produktami z których składają się posiłki w naszej Diecie Gluten-Free są: ryż, ziemniaki, kasza gryczana i jaglana, kukurydza, soja, amarantus, soczewica, fasola orzechy, a także chude mięso, jaja, owoce i warzywa. W diecie bezgutenowej powszechnie stosuje się posiłki składające się z produktów mlecznych. Jednak wiele osób łączy dietę bezglutenową z wyłączeniem posiłków zawierających mleko i produkty mleczne.

Dieta Gluten-Free polecana jest szczególnie dla osób uczulonych na gluten.

Jadłospis

Pobierz pełny jadłospis diet
*menu na poznań

Pobierz

Zapytaj dietetyka